ساخت سریع‌ترین سوپرکامپیوتر جهان توسط آی‌بی‌اِم و انویدیا

شنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۴:۰۰
مطالعه 2 دقیقه
وزارت انرژی ایالات متحده‌ی آمریکا در نظر دارد با همکاری کمپانی‌های آی‌بی‌اِم، انویدیا و مِلانوکس، برای ساخت سریع‌ترین سوپرکامپیوترهای جهان تا سال ۲۰۱۷، ۳۲۵ میلیون دلار سرمایه‌گذاری کند.
تبلیغات

 حاصل همکاری شرکت‌های آی‌بی‌ام،انویدیا و مِلانوکس، دو سوپرکامپیوتر با نام‌های سیِرا و سامیت خواهد بود. در ساخت این دستگاه‌ها از تراشه‌‌های OpenPOWER ساخت آی‌بی‌اِم، تراشه‌های گرافیکی جدید وُلتا محصول انویدیا و شبکه‌ی انتقال داده‌‌ی پرسرعت ملانوکس استفاده خواهد شد.

سامیت که توانایی ۱۵۰ تا ۳۰۰ پتافلاپس دارد و یکی از قوی‌ترین نمونه‌ها از این دست خواهد بود، ویژه کاربردهای عمومی و علمی در نظر گرفته شده است. این سوپر کامپیوتر در کتابخانه‌ی ملی اُک ریج در تِنِسی قرار می‌گیرد.

سیرا با قدرت ۱۰۰ پتافلاپس، در کتابخانه‌ی ملی لارِنس لایومور در ایالت کالیفرنیا به‌منظور شبیه‌سازی اسلحه‌های اتمی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

اما چرا این دو سوپرکامپیوتر سریع‌ترین نمونه‌های موجود در جهان خواهند شد؟ سیرا و سامیت در مقایسه با سوپرکامپیوترهای کنونی در ایالات متحده و سایر نقاط جهان، اختلاف زیادی از نظر قدرت پردازشی دارند. سوپرکامپیوتر تیتان که در حال حاضر در اُک ریج مورد استفاده قرار می‌گیرد، قدرت پردازشی برابر ۲۷ پتافلاپس دارد. رکورد بالاترین قدرت پردازشی، هم‌اکنون در اختیار سوپرکامپیوتر تیان‌هه-۲ ساخت چین است. قدرت پردازشی این سوپرکامپیوتر برابر ۵۵ پتافلاپس است.

آی‌بی‌اِم برای افزایش هر چه بیشتر قدرت پردازشی و همچنین کاهش انرژی مورد نیاز سوپرکامپیوترها، روش «داده محور» را پیشنهاد می‌دهد. براساس این روش، با قرار گرفتن سوپرکامپیوترها در کنار محل ذخیره‌سازی داده‌ها، می‌توان سرعت جابجایی را افزایش و در نتیجه مصرف انرژی را تا حد امکان کاهش داد.

سیرا و سامیت قادرند داده‌ها را با سرعت ۱۷ پتابایت در ثانیه منتقل کنند. به این شکل ۱۰۰ میلیارد تصویر در فیس‌بوک تنها در یک ثانیه انتقال داده می‌شوند.

تام رُزامیلیا، قائم مقام سیستم و فناوری کمپانی آی‌بی‌اِم، در مورد سوپرکامپیوترهای سیرا و سامیت گفت:

 همکاری سه کمپانی انویدیا، آی‌بی‌اِم و ملانوکس آغاز دوره‌ای جدید برای انتقال از دوران سوپرکامپیوترهای سنتی است. سوپرکامپیوترهای پیشین ظرفیت رشد داده‌ها را ندارند. روش جدید داده‌ محور آی‌بی‌اِم، راهکار جدیدی برای مقابله و بالابردن ظرفیت سیستم‌های رایانشی برابر افزایش حجم داده‌ها است.

وزارت انرژی آمریکا، در بیانیه دیگری خبر از سرمایه‌گذاری ۱۰۰ میلیون دلاری در پروژه‌ی FastForward 2 داد. این پروژه‌ی تحقیقاتی برای تمرکز بیشتر روی تولید سوپرکامپیوترهای کم‌مصرف و پرقدرت آغاز خواهد شد. آی‌بی‌ام، انویدیا، اینتل و اِی‌اِم‌دی در کنار تولیدکنندگان سوپرکامپیوتری چون کرِی، در این پروژه‌ی تحقیقاتی شرکت خواهند کرد.

ارنست مونیز، دبیر وزارت انرژی آمریکا گفت:

قدرت پردازشی بالا از جمله‌ی اصلی‌ترین فاکتورها در علوم و فناوری است که می‌تواند ضامن پیشتازی آمریکا در عرصه‌ی اقتصادی و امنیت ملی باشد.
تبلیغات
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

تبلیغات